De nederlander die whatsapp.com verkocht

foto-leroyVolgens zichzelf is Leroy de Rouwe een “Sociale webspecialist met een vleugje humor, een flinke dosis passie voor techniek, 10 jaar ervaring en een zwak voor koffie.” Tot gisteren, want sindsdien staat hij te boek als de Nederlander die de domeinnaam Whatsapp.com verkocht heeft aan WhatsApp oprichter Jan Koum.

Tijd voor mij om persoonlijk contact op te nemen met Leroy en te vragen naar zijn verhaal:

In 2008 liep Leroy de Rouwe met het idee rond om een app review site te starten en bedacht de naam Whatsapp.com. Niet wetende dat in Sillicon Valley een duo bezig was om met deze naam een chat client te ontwikkelen. Aangezien er een enorm groot aanbod was aan apps, besloot Leroy dit plan even in de ijskast te zetten.

Eind 2008 meldden zich enkele geïnteresseerden per e-mail voor deze naam, maar ene Jan Koum met roots in de Oekraïne was direct bij het eerste contact, het meest concreet. Leroy, die eerst twijfelt over het succes van een nieuwe chat client, aangezien er al ‘tientallen’ van zijn, raakt enthousiast door het super enthousiasme van Jan Koum, die hem zeer uitvoerig informeert over de kansen die hij ziet voor zijn product WhatsApp.

Na vele conversaties per e-mail besluit Leroy om de domeinnaam eind 2008 te verkopen. Niet zozeer gedreven door een financiële transactie, maar vooral gedreven door de ‘gun’ factor en het enthousiasme en overtuigingskracht van Jan Koum dat Whatsapp een ‘heel mooi product’ zou worden.

Overigens heeft Jan Koum Leroy na overdracht van de domeinnaam nog regelmatig op de hoogte gehouden over de ontwikkelingen bij en van Whatsapp en ziet Leroy deze transactie vooral als een goed verhaal voor op verjaardagen.

De rest is inmiddels geschiedenis. Voor zo’n 16 miljard dollar heeft Jan Koum WhatsApp verkocht aan Facebook.